Wordbase%20003.jpg

 

Nyt tiedän mitä on peliriippuvuus. Vai onkohan tämä taudinkuva lähempänä sanaristikkohulluutta? En tiedä.

Pelaan Wordbasea tabletillani; löytyi sillekin siis lopulta käyttöä. Se on vähän kuin ristikon täyttämistä, mutta sanat saa keksiä itse. Vaan joku tuntematon taho, näkymätön isoveli valvoo. Kaikki sanat eivät sille kelpaa. Juuri kun luulet keksineesi 15-kirjaimisen sanan, jolla keveästi kipittäisit maaliin, tuo viheliäinen valvoja lämäyttää punaisen värin sanasi päälle. Stop tykkänään. Ei käy.

Peli mainostaa itseään sillä, että saat pinnistää sanavarastosi äärimmilleen. Tosiasiassa äärimmilleen joutuvat pelaajan hermot! Selvää suomea olevan sanan hylkääminen kiukuttaa joka kerta. Joskus sana ei perusmuodossaan ole kelvollinen, mutta genetiivimuoto kyllä kelpaa. Eri sijamuodot hyväksytään, tai sitten ei. Toisinaan omistusliitteet menevät läpi, mutta ei aina. Välttyä ei voi siltäkään tunteelta, että kaikki vastapelurin merkilliset sanat kyllä saavat paikkansa, mutta itseltä ei kelpaa mikään!

Kaikki agraariyhteiskunnan vanhat sanat saa unohtaa. Kukkien ja lintujen nimiäkään ei paljon kannata tyrkyttää. Ihan itsekin hämmästyin, kun peli hyväksyi sanan kutuaika.

Mutta miksi eivät kelpaa paanu, verka, raikkaus, naara tai suopa. Eikä edes poukama!
Ja mitä taas ovat hissun, holtin, naikaan ja rappina? Täydestä menee myös telkut ja venaa. Vaikka pelaisin taukoamatta, taukoamaton ei kuulemma ole sana.

 

Viime yönä oli unilukemisenani (tuo sana ei varmaan menisi läpi) Torsti Lehtisen Syntiset saarnat. Luvussa Kielen rappio hän kirjoittaa näin:

”Valitettavasti vahvoja, maanläheisiä metaforia viljelevä suomi ei ole kyennyt vastustamaan rappeutumista, joka uhkaa kaikkia sivistyskieliä. Tieteellistä tietoa palvovassa maailmassa kielenkäyttöä köyhdyttää enenevä abstrahoituminen. Kieli vieraantuu aineellisesta todellisuudesta. Myös nykysuomi on hylännyt kalevalaisen verevyytensä ja viihtyy platonilaisten ideain avaruuksissa.”

Kyllä lohdutti tämä. Ei sanavarastossani olekaan mitään vikaa; se vain on kalevalaisen verevä!