Sen jälkeen kun näin kypsällä iällä löysin moton itselleni (selitän asian hyvin kaunopuheisesti täällä blogini ajanlaskun alussa), olen alkanut käyttää mottotutkaa kuunnellessani muita ihmisiä. Käyttävätkö he usein jotain sanontaa, jossa kiteytyyy koko heidän elämänfilosofiansa? Vai päästävätkö he joskus – vaikka vain yhden kerran – suustaan jonkin lauseen, josta paljastuu ajatusmaailmaa laajemmaltikin. Nämä ihmisparat eivät tiedä joutuneensa tarkkailun kohteeksi, enkä missään vaiheessa kysy heidän mottoaan. Nautiskelen tästä harrastuksesta ihan yksikseni.
 
Mottokokoelmani karttuu. Ajattelinkin nyt esitellä niitä teillekin. Siis vain mottoja, ihmiset sentään jätän rauhaan. Ainakin melkein. Fanfaarien saattelemana talutankin nyt näyttämölle ensimmäisen moton, joka kuuluu…
 
 
” Selvä se sit on, juu.”
 
 
Ai, etteikö ole mikään motto? Kieltämättä se ensikuulemalta vaikuttaa vähän pintapuoliselta, mutta sitä se ei lainkaan ole. Sitä paitsi kaikkien ihmisten motot eivät ole juhlallisia ja paatosta täynnä. Ihminen, joka vastaa toiselle ihmiselle ”selvä se sit on juu”, ilmaisee, että hän on rekisteröinyt mitä hänelle on kerrottu, mutta kerrottu ei ole hänelle mitenkään tärkeää, eikä hän sen takia ryhdy mihinkään toimenpiteisiin. Sanonta osoittaa myös selvästi, että kyseinen asia on loppuunkäsitelty, eikä siihen myöhemminkään kannata palata. Ei lainkaan ihme, että ystäväpiirissäni on tullut tavaksi usein lainata tätä mottoa, niin käyttökelpoiseksi se on osoittautunut.
 
Millainen ihminen sitten on henkilö, joka käyttää tätä vastausta niin usein, että mottotutka on merkinnyt sen. Varmaan arvaattekin, että mieshenkilö on kysymyksessä; onhan ”selvä se sit on, juu” selvästi miehinen motto. Ja nimenomaan mies, jolla on elämässään paljon Tärkeitä Juttuja. Nämä jutut ovat yleensä tärkeämpiä, kuin kanssaihmisten jutut, joten ne voi asettaa etusijalle. Mies on myös hyvin kiireinen, joten tämä lyhyt ja ytimekäs motto on siinäkin suhteessa paikallaan; sen voi nopeasti heittää kehiin, jos on vaarassa joutua syvempiin ja aikaa vieviin keskusteluihin. Selvä se sit on, juu.
 
 

Seuraava motto on vuorossa ehkä jo huomenna

 

,