Puoli kolmelta viime yönä istuin nojatuolissa lukemassa lehtiä. Ihan hyvä vaihtoehto alituiselle kyljen kääntämiselle ja huokailulle sängyssä. Siinäpä sattui silmiin artikkeli Suomen luonnossa esiintyvistä haitallisista vieraslajeista. Ihan Maa- ja metsätalousministeriö oli jutun lähteenä. Neljä pahinta häirikköä esiteltiin tarkemmin.
                                            
 
Espanjansiruetana. Tuon kyllä hyvin ymmärsin, vaikken itse vielä ole joutunut lajiin tutustumaan. Enkä erityisemmin sitä tänne kaipaakaan. Tuntuvat varmaan niljaskaisilta jalan alla. Ennustavatko edes sadetta? Puhumattakaan, että syövät kaiken suuhunsa.
                                             
Jättiputket. Vähän nyt kolkutti omassatunnossa tai niillä main. Itsekin olen syyllistynyt lajin levitykseen. Joskus 80-luvulla sain alkua tädin pihan kulmalta. Olivat niin komeita. Valitsen pihakasvini yleensä näillä kriteereillä: isoja, nopeakasvuisia ja kuolemattomia. Viimeksi mainittuja ainakin ovat olleet, vieläkin tunkee väkisin nurmikosta poikasia ylös.
 
                                            
Kurtturuusu. Nyt jo pistin otsaani kurttuun. Mitä pahaa ruusut nyt muka ovat tehneet? Leviävät ne kuulemma holtittomasti ja valtaavat alaa.
 
Rapurutto. Täh? Rapurutto? Se mikään vieraslaji ole; se on tauti! Tässä vaiheessa päätin lähteä takaisin sänkyyni kieriskelemään.
Kaikenlaisia hoopoja minulle sentään tarvitse tulla aamuyöstäkään väittämään.                                
                                               
 
Tänään asia vielä kiusasi niin paljon, että googlettaa taas täytyi. Onhan se sienitauti. Ravussa kasvava sieni. Mutta onko se vieraslaji niin kuin etana tai ruusu? Olkoot sitten.
 
Yhtään en panisi pahakseni, vaikka pihaani tunkeutuisi joku voikukkakapi. Punkki, joka näivettäisi joka ainoan yksilön ja sukupuuttoon tappaisi koko sitkeän vihollisen. Missä sellainen viipyy?
 
                                                
 
Ps. Samassa yhteydessä kävi ilmi, että Helsingin kaupunki on viime vuonna käyttänyt 500 000 euroa villikanikannan rajoittamiseen. Mihin se raha ihan käytännössä on mahtanut mennä; tuskin tapporahaakaan on maksettu. Kanien ehkäisypillereihin? Tietääkö joku?
 
.