Kattelin krassin taimii istuttaissani säleikköö, mihin niitten pitäis kiipee. Surkkian näköne. Vähä jäljel myrkyn vihreet petsii tai jottain, mil se uutenas oli maalattu. Kaupast sen kapineen ostin, em mää itte sen värist ols laittanu. Ei muuta ku tähtimeisselii hakemaan, maalata se tarttee!
 
Mut se maali mil aikanas olen maalannu pihakalusteet, oliki kuivunu. Mul oli jo pahviki levitettynäs autotallin lattial ja into päällä, kyl vitutti oikeen. Aviomiäs kerkes kotti ja sai jonkun akuutin auttamiskohtauksen; tuli kattomaan mun ämpäriäni ja alko kilkutella kuivaa maalikantta irti. Saatiin siält pohjalt kaapittuu tuaret maalii toiseen purkkiin ja tärpättii sekkaan. Kova kiroominen säesti näit meitin hommii; huamasin kyl et must on aika pal taas vaivaa.
 
Mää sain kuulla olleeni tosi tyhmä, ku en ollu ennen säleikön irrotust lukinnu sitä nauloil oikkiaan asentoos. Ittekki ymmärsin, ettei ol helppoo maalata simmost haitarii mikä välil venyy ja välil menee kokkoon. Mut ei sitä kaikkee voi hoksata, ku on ensmäist kertaa säleikköö kyyris.
 
Sit kaatus se saatanan tärpättipurkki. Se oli mun vikani, ku olin samaan aikaan sekottanu tikun kans sitä maalii. Joku ihmeellinen ketjureaktio siit kai tuli, ku lähelläkän en ollu. Koko mun pahvini oli tärpätis. Otettiin tinneri käyttöön.
 
Lopultas pääsin sit tositoimiin ja Aviomiäs tiatokoneelles. Yritin pittää sitä haitariani jotenki hallinnas ja saara maalii joka nurkkaan. Se imi sitä ku siäni. Liukuovi oli pakko nostaa ylös, etten sinne pökertyny, vaik se sit peittikin loisteputken katos. Sain raikast ilmaa, linnunlauluu ja jumalattomast hyttysii. Huiski niit sit, ku on maalinen pensseli käres.
 
Tyämaaltani ku tulin, ni Aviomiäs piti tyästtulohaastattelun: Pesinks mää pensselin? Mihen mää pistin tinneriset rätit? Kaasinks mää lopun maalin takas ämpäriin? Suljinks mää sen kunnol? Keikautinks mää ämpärii ylösalasin sulkemisen jälkeen? Ja niin erelleen. Aika hyvin mää siit selkisin.
 
Mut lopun ehtoot ja vähä yätäkin oli paha olo. Päästä huippas melkein yhtä kovin, ku sillon kerran nuarena, ku kokeilin pistää nuuskamällin huuleen.
 
Tänäpän meinaan ruuvata komeuren takas kuistin seinään. Ihan itte! Miätin, et mahtaaks ne ruuvit nyp pyssyy niis vanhois lävis, vai täytyiskö mun pistää niihin muaviproput? Ruuvit mul on talles ja muaviholkit sinne alle, ettei men ihan seinää päin koko homma.
 

Toi väri oli Aviomiähen miälest vähä kyseenalanen. Kuin mää keltaseen seinään laitan sinisen säleikön? Mää sanoin, et mun miälest se on nätti ja et olen mää täsä suurempiiki valintoi joutunu kyseenalastammaan! Nyt ku mää alkuun pääsin, voin maalata vaik ne pihakalusteetki uurestas. Ja yhren myrskylyhryn.