Kuvastakin näkee, että Kaarlo Kani on mukava ja sympaattinen kaveri. Sen turkki on sametinpehmoinen ja vihreä nuttu huovutettua villaa. Pikkuisissa rattaissaan se kuljettaa tuoreita salaatinkeriä, jotka tuskin ovat nähneetkään keinolannoitteita kasvinsuojeluaineista puhumattakaan. Silti niitä ei ole kalvanut etana, eikä puraissut kirva. Ne ovat suoraan mummolan neitseellisestä kasvimaasta ja lapsuuden satukirjan lumoavilta sivuilta.
 
Enkä epäile ollenkaan etteikö niin olisikin. Mutta silti minua arveluttaa. Uskoisin, että kaltaiseni – itseään jotenkuten aikuisena pitävät – kuluttajat ostaisivat tuoretta ja raikasta friseesalaattia, vaikka sitä ei Kaarlo Kani työntäisikään sievissä kotsoissaan (=kottikärryissään) ruokapöytäämme. Joten vedotaanko tässä nyt lapsiin?
 
Haluaako joku taho, että lapsukaisten kiljunta ja itkupotkuraivarit alkaisivat kaupassa jo vihanneshyllyn, eikä vasta vaikkapa karkkitarjonnan, kohdalla? Tästäpä tuleekin mieleeni eräitä kohtauksia, joita olen ollut ruokakaupassani todistamassa. Esimerkiksi:
 
-         Äiti, ostetaan pullaa! (noin 3-vuotias kanta-asiakas)
-         Ei me nyt tarvita. (noin 30-vuotias edellisen äiti)
-         Mut mä haluan pullaa!
-         Kulta, meillähän on pullaa kotona.
-         Tätä pullaa?
-         No, siis pullaa.
-         Mut onko meillä tätä pullaa?
-         Ihan samanlaista pullaa, etkö muista kun leivottiin…
-         Ei ole TÄTÄ pullaa!
-         Hei, älä nyt ota sitä pussia! Me ei tarvita…
-         Mä HALUAN TÄTÄ PULLAA!
-         Kulta, nyt laitetaan pois tää pussi.
-         Ei ku mä HALUUN TÄTÄ PULLAA!   ÄÄÄÄÄÄääääääää…
 
 
Ja mitä tästä nyt seuraa, kun otan puheeksi tämän salaatin, ruokakauppakokemukseni ja Kaarlo Kanin? Mahdollisesti kaikki noin kolmekymppiset äidit loukkaantuvat ja sanovat, etten minä voi ymmärtää lasten kasvatuksesta yhtään mitään. Niin kuin en voikaan.
 
Mahdollisesti myös salaatinkasvattajat loukkaantuvat ja sanovat, etten voi ymmärtää salaatinviljelystä ja markkinoinnista yhtään mitään. Enkä ymmärräkään.
 
Mutta melko varmaa on, että kun menen seuraavan kerran ruokaostoksille, valitsen kaikkien houkuttelevien salaattivaihtoehtojen joukosta juuri Kaarlo Kanin friseesalaatin. Kun se vaan on niin vastustamaton, tämä Kaarlo.
 
Ehkä sinäkin valitset? Näinhän se toimii.
 
.