k%C3%A4nnyk%C3%A4t%20002-normal.jpg

 

Yhtenä päivänä kännykän ruudulle on ilmestynyt mustia vaakasuoria viivoja. Seuraan niitä huolestuneena. Seuraavana päivänä viivat ovat venyneet pituutta. Oireet ovat selvät; näyttö on pimahtamassa minä hetkenä hyvänsä. Lisään kaupunkimatkaa varten tekemääni muistilistaan vielä yhden asian: osta kännykkä. On tulossa taas helteinen päivä, enkä jaksaisi edes lähteä kaupungille. Kännykkäkauppaan en jaksaisi senkään vertaa. En millään!

Kun muut asiat on toimitettu, minua ei enää pelasta mikään. Tartun siis viimeisillä voimillani ja kostein käsin Tekniset- kaupan kahvaan. Kaupassa on hiljainen hetki ennen sulkemisaikaa ja Tekniset-poika tervehtii kohteliaasti, kun olen vielä kynnyksellä. Huokaisen ulos puutteeni: Tarvitsen kännykän. Mahdollisimman yksinkertaisen ja helppokäyttöisen kännykän. En missään nimessä älypuhelinta, vaan sellaisen johon oma älyni riittää. Vielä erityistoivomus, että se mahdollisimman paljon olisi nykyisen kännykkäni kaltainen!

Tekniset-poika ymmärtää täti-ihmisen hädän. Yhdellä ranneliikkeellä hän nappaa esittelyhyllystä juuri sen oikean kiinalaisen Nokian, minulle tarkoitetun. Hänen esitellessään sen helppoja toimintoja tuijotan puhelimen kuoria; ne ovat punaiset. Häijyn ja ilkeän punaiset. Ainut kysymykseni koskee värivaihtoehtoja. Tekniset-poika luettelee ne sujuvasti. Otan sinisen. Vedän lompakostani Visa-kortin ja valmistaudun maksamaan. Yhtään en osaa aavistaa, että pahin on vielä edessä.

Että mitäkö operaattoria käytän? Mitä ihmettä se tähän kännykän ostamiseen liittyy? Ilmoitan niin pontevasti kuin jaksan, että olen DNA:n asiakas, enkä halua edes kuulla mistään operaattorin vaihdosta. Ei minun tarvitsekaan. Olen ihan oikealla operaattorilla Tekniset-pojankin mielestä. Mutta entä minun liittymäni? Milloin se on viimeksi tarkistettu? Hikoilen yhä enemmän, jos se yleensä on mahdollista.

Maksan aivan varmasti liikaa. Paljonko puhelinlaskuni onkaan kuukaudessa? Miten paljon yleensä käytän kännykkää? Entä lähetänkö tekstiviestejä? Viisi päivässä, vaiko kuukaudessa? Katsotaanpa tätä hinnastoa. (Että minä vihaan operaattoreiden hinnastoja ja puhepaketteja ja perusmaksuja ja saldorajoituksia ja  minuuttiveloituksia ja venuuttimiloituksia!) Hyvä on. Tehdään uusi sopimus. Kirjataan ylös henkilötiedot. Mikä onkaan puhelinnumeroni? Entä henkilötunnus? Sähköpostiosoite? (Vihaan myös sähköpostiosoitteeni antamista suullisesti. Kaikki kirjoittavat sen smile.fi, vaikka se on smail.fi, Tekniset-poikakin kirjoittaa, korjataan taas.)  Haluanko puhelinlaskuni paperisena vaiko sähköpostiin? En kumpanakaan. Haluan sen e-laskuna kuten tähänkin asti. Sellaista vaihtoehtoa ei ole. Miten voi olla, ettei ole, kun ovat e-laskuna lähettäneet? Ei vaan ole. Tekniset-poika ei ole kuullutkaan e-laskusta. Lähettäkööt sitten aivan minä tahansa tai olkoot mieluummin lähettämättä kokonaan! Vielä allekirjoitus paperiin, vai onko se joku sopimus? UUSI SIM-KORTTI!  Mihin tarvitsen uutta sim-korttia, enhän vaihtanut operaattoria? Ovatko numerot muistissa kortilla vai kännykässä? Miten ne nyt siirrän? Kuitti. Takuutodistus. DNA-asiakkaan opas. Käytätkö nettiä puhelimella? En. Tehdään sitten näin: näpy näpy näpy. No niin. Kiitos näkemiin! Puhelin piippailee jo tiedotteita operaattorilta…

Tulee uusi päivä. Kuljeskelen kynsiäni pureskellen ja murehdin osaanko töpeksimättä vaihtaa kortin, kun laskettu aika koittaa. Toimiiko se varmasti? Jäänkö viikonlopuksi mottiin ilman yhteyttä ulkomaailmaan? Toimenpiteen jälkeenkin pidän vanhan kännykkäni käden ulottuvilla, enkä vielä poista siitä akkua.

Kolme vuorokautta olen tehnyt tuttavuutta uuden kumppanini kanssa. Muistin eilen saavuttuani kirkkokonserttiin etten ole kertaakaan laittanut uutta kännykkää äänettömälle, enkä tiennyt  osaanko. Löytyivät sentään asetukset.

Mutta valikosta ei löydy kohtaa Puhelut. Löytyy kyllä Viestit ja se alta Saapuneet, Lähetetyt, Luonnokset ja kaikki mikä kuuluukin. Mutta Puhelut? Ne löytyvät vain painamalla luurin kuvaa ja ovat siellä suloisesti sekaisin. Yritän ymmärtää, että niiden perässä olevat nuolet informoivat minua. Nuoli alaspäin = saapunut puhelu. Nuoli ylöspäin = on soitettu puhelu. U-käännöksen näköinen nuoli = vastaamaton puhelu. Vielä en ole keksinyt miten puhelutiedot pystyy poistamaan. Vain yksitellenkö?

Luulisi, että kun ostaa uudemman mallin, saa helppokäyttöisemmän. Mutta ei. Sitäkö varten siellä Nokialla on insinöörejä, että keksivät aina uusia piiloja tiedoille, jotka käyttäjä haluaisi helposti löytää? Olen pian valmis vaihtamaan sim-kortin takaisin siihen mustaviivaiseen, joka alakuloisesti näytöllään kertoo, että sim-kortti puuttuu. Tulee sitä surku.