No niin, pitihän tämä arvata. Pääministeri on jo ehtinyt esittää suruvalittelunsa. Jos uhreja olisi ollut kymmenen, niin valittelu olisi tullut ihan presidentiltä. Vai missä lukumäärässä se raja kulkee? Kun janipetteri viime viikolla kahautti mopolla kaiteeseen murheellisin seurauksin, eipä valitellut Vanhanen yhtään. Onko yksittäisen omaisen suru jotenkin suurempi silloin kun uhreja tulee paljon kerralla? Sitä minä en usko.
 
Ja muistohartaus tietenkin kirkossa illalla. Kenelle se on tarkoitettu? Omaiset ovat vielä shokkivaiheessa; heillä tuskin on mitään halua pynttäytyä pyhäpukuun ja lähteä uteliaiden töllisteltäviksi. Sinne kokoontuvat samat haaskalinnut kuin onnettomuuspaikallekin. Kynttilöiden ja kukkien tuojia saapuu pilvi pimein alahuuli väpättäen. Vielä eilen uhrit olivat heille ventovieraita kakaroita, joista ei välitetty tuon taivaallista. Jos rukouksen voimaan halutaan uskoa, olisi parempi järjestää ennakoiva rukoushetki joka perjantai. Esirukous oletettavasti viikonloppuna holtittomasti bilettävien nuorien puolesta.
Vielä tässä puuttuu, että kunniavartio ruumissaattueeseen ja hautajaiset valtion kustannuksella. Älkää nyt siellä eduskunnassa ottako tätä ehdotuksena.
 
Keltainen lehdistö tulee lähipäivinä lypsämään tästä tragediasta kaiken irti. Esiin kaivetaan isovanhemmat, koulukaverit ja ex-tyttöystävät. Ylipäätään kaikki, jotka järkytykseltään eivät tajua haastattelusta kieltäytyä. Lukitut päiväkirjat avataan. Murrosiän angstissa kirjoitetut runot julkaistaan. Jopa ennusmerkkejä tapahtumasta löydetään.
 
Ihmisten, jotka tuntevat vastustamatonta tarvetta sotkeutua vieraiden ihmisten suruun, kannattaisi miettiä mikä oma suru heillä on jäänyt surematta.
 
-Suretko sinä todella heitä noin kauheasti? kysyi Homssu.
- En, vähän vain, Miska vastasi. – Mutta on hyvä käyttää tilaisuutta ja itkeä kaikkea kun on sopiva aihe!
                                    (Tove Jansson: Vaarallinen juhannus)
 
 

Voimaa ja lohtua niille, joita tämä henkilökohtaisesti koskettaa. Toivon todella (joskin turhaan), että teidät jätetään rauhaan.

 

.