Tänään on Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vuosipäivä. Aikaa on kulunut jo 24 vuotta. Facebookissa on perustettu Pukeudu mustaan -ryhmä. Se tuli mieleeni kun aamulla fysioterapiaan lähtiessä vedin kovasti mustanpuhuvia jumppavaatteita päälleni. Pukeutumisohjetta tuli siis noudatettua, vaikken ryhmään ole liittynytkään.
En tiedä, tunnenko edes surua tapahtumaa ajatellessani. Pikemminkin voimatonta raivoa tai vihaa. Mikähän olisi vihan väri?
 
Vaikka kaikki olisivat päättäneetkin pukeutua tänään mustaan, se ei suomalaista katunäkymää olisi paljoakaan muuttanut. Suurin osa kun on mustissaan muutenkin.
 
Kävin päivän kunniaksi Säteilyturvakeskuksen sivuilla. Sieltä löytyi Kysymys ja vastaus –osasto, tosin vuosien takainen. Kysymyksiä Tshernobyliin liittyen oli paljon. Joku kohtalotoverini tiedusteli samaa, jota itsekin olen pohtinut. Voiko kilpirauhassyöpäni olla seurausta Tshernobylistä?
 
 On totta, että ainoa syöpälaji joka on ollut liitettävissä Tshernobyl-laskeumaan on kilpirauhassyöpä. Tämä koskee kuitenkin vain lähiympäristössä asuvia (Valko-Venäjä, pohjois-Ukraina ja länsi-Venäjä) ja sielläkin selkeästi vain lapsuudessa altistuneita. Mitään näyttöä ei ole siitä, että aikuisena altistuneilla olisi lisääntynyt kilpirauhassyövän riski. On hyvä muistaa, että syöpä on yleinen tauti, johon on lukuisia muita syitä kuin säteily.
 
Joopa, joo. Ei ole mitään näyttöä. Kuitenkaan kilpirauhassyövälle ei tiedetä muuta aiheuttajaa kuin radioaktiivinen säteily. Mistä ikinä se sitten on tullutkin. Onhan sitä taustasäteilyäkin olemassa. Enkä asiaa liiemmin mieti; onko sillä nyt niin merkitystäkään.
Yhtä seikkaa en ole muistanut kiireisiltä lääkäreiltä vielä koskaan kysyä: Jos taas posahtaa, ja ihmiset ryntäävät apteekkeihin hakemaan joditabletteja, niin minun ei kai tarvitse mennä? Kun suojattavaa kilpirauhasta ei ole.
 

Terveenä- ja elossaolemisen kunniaksi voisin pukeutua tänään vaikkapa taivaansiniseen. Tai vetäistä kuun lipputankoon! Solidaarisuuden nimissä kuitenkin myös jotain MUSTAA.

 

.