Ain ku mää luen uutisii, mää hämmästyn. Niinku nyt esimerkiks tänäpän aamul:

”Sähköisestä e-reseptistä on löytynyt nolo suunnitteluvirhe. Reseptin tekstikenttien merkkimäärä on rajattu, mikä voi joissain tapauksissa tarkoittaa sitä, ettei lääkärin tarpeelliseksi katsoma tieto mahdu sille varattuun tilaan.

Ylen haastatteleman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen projektipäällikkö Riitta Konttisen mukaan e-reseptin puutteiden korjaaminen on paitsi kallista myös aikaavievää.

Ongelman korjaamisen arvioidaan kestävän puolitoista vuotta.

Konttinen toteaa Ylelle, ettei pidä todennäköisenä, että e-reseptin ongelma johtaisi vaaratilanteisiin. Tätä hän perustelee sillä, että lääkkeen käyttötarkoitus käydään potilaan kanssa läpi vielä apteekissa.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että lääkkeen käyttötavalle on varattu tilaa vain 50 merkkiä.

THL ja Kela selvittävät paraikaa, miten merkkimäärää voitaisiin lisätä.

Kunnes ongelma on saatu korjattua, voidaan reseptit päätyä kirjoittamaan perinteisellä tavalla – käsin.

Noin vuosi sitten e-reseptistä löytyi vaarallinen bugi, joka saattoi muuttaa sanat "2 tablettia" muotoon "22 tablettia". Tuolloin vian syyksi kerrottiin standardoinnin puute.”

Pualtoist vuatta! Mikä ihme tosa remontis voi kestää pualtoist vuatta?  Joku teini-ikänen nörtti korjais ton virheen pualestois tunnis, ku vaan annettais salasana järjestelmiin. Kaikkein hulluimmalt näyttää toi lause ”THL ja Kela selvittävät paraikaa…”  Ai, et ihan selvittävät? Mahtaaks mennäkki kaks vuatta?

Sit viäl toinen uutislainaus samast aiheest:

”Lähes kaikissa tavanomaiseen käyttöön tarkoitetuissa järjestelmissä on joitakin virheitä. Näin näkyvässä paikassa virheitä ei tule usein vastaan – varsinkin kun järjestelmä vaikuttaa niin monen ihmisen arkeen”, kommentoi e-reseptissä tehtyä mokaa laadunvarmistustalo Qentinelin toimitusjohtaja Esko Hannula.

Yle Oulu uutisoi perjantaina, että sähköisen e-reseptin tekstikentän merkkimäärän rajoituksen takia lääkärit eivät aina pysty kirjoittamaan reseptiin kaikkea tarpeellista tietoa. Esimerkiksi lääkkeen käyttötavalle on varattu vain 50 merkkiä.

Hannula huomauttaa, että kyseessä on voinut olla joko suunnittelu- tai toteutusvirhe.

”Suunniteltiinko järjestelmä oikeasti tällaiseksi? Sitä ei vielä varmuudella tiedetä. Järkyttävää se tietysti on, että näinkin yksinkertaisia virheitä tapahtuu. Täytyy silti pitää mielessä, että tässäkin on kyseessä iso ja monimutkainen järjestelmä. Se, että virheitä tehdään, on inhimillistä. Mutta se, ettei virhettä ei ole ennen käyttöönottoa havaittu, vaikuttaa omituiselta."

Hannulan mukaan tällaisille virheille on kolme mahdollista syytä. Ensimmäinen niistä on tietämättömyys: järjestelmän suunnittelija tekee töitä käyttäen avukseen parasta käytössä olevaa tietoa. ”Joskus tämä tieto on huonolaatuista”, Hannula toteaa.

Toinen vaihtoehto on huolimattomuus: ”Ehkä merkkimääräksi oli tarkoitus tulla 500, mutta jostain syystä siitä tulikin 50.”

Tekevil sattuu, juu. Kerrankos sitä yks nolla luvun peräst pois jää. Ja pualtoist vuatta täytyy varata, et sen saa sinne takas. Kuin monta ihmist tää projekti mahtaa tyällistää? Sitä ei mainittu. Parast tiatoo käytetään, mut sekin voi olla huanolaatust. Voi selityksien selitys!