Perunat ovat sairastuneet. Tämä hirmuinen seikka on tullut esille lukiessani Salon Seudun Sanomien mielipidepalstaa ja tekstareita. (Niin eiväthän ne mitään mieltä ylentävää luettavaa ole, myönnetään.) Aikuiset ihmiset keskustelevat siellä tästä ongelmasta ihan tosissaan. Sairaus ilmenee niin, että keitettyjen perunoiden halkaisupinnalle ilmestyy jotain salaperäistä, valkeaa jauhetta. Salolaiset eivät nyt uskalla enää syödä tällaisia sairaita perunoita, ja ovatkin siirtyneet vallan tykkänään riisiin ja makarooniin.

 
Siis eivätkö he perunajauhosta ole koskaan kuulleet? Perunan kuiva-aineesta on tärkkelystä jopa 80%, ja tärkkelys jos mikä, on valkeaa jauhetta. Ihmekös tuo, jos sitä jossain vaiheessa pullahtaa vähän näkyvillekin. Ja tämä nyt on kauhistus.
 
Olen kuullut puhuttavan perussalolaisuudesta. Ihan tarkasti en tiedä termin tarkoitusta, mutta jotenkin tuntuu, että juuri tällaisissa jauhojutuissa kristallisoituu sen syvin ydin. Harmi, että Turkka Hautala ehti sen Salo-kirjansa jo julkaista. Olisi tässä jauhofarssissa taas ollut hyvää matskua siihenkin.
 
 .