Istun valveilla ja mietin...

Mietin näytelmää, joka tänään on näytelty Lappeenrannassa. Hätääntynyttä karhuemoa, joka yrittää pentujensa kanssa paeta poliiseja, metsästäjiä ja helikoptereita. Tuntikausia jatkuvaa jahtia.

Ihminen tietää lähtiessään lenkille, että voi tavata karhun. Ihminen tietää. että karhu on eläin. Voimakas. Arvaamaton. Vaistojensa varassa elävä. Ja myös äiti, rakastava ja pentuaan viimeiseen asti keinolla millä tahansa suojeleva. 

Karhu ei tiedä, missä kulkee kaupungin raja. Karhu ei tiedä minne se saa mennä ja minne ei. Karhu ei tiedä, että ihminen ei vain puolusta, vaan se myös kostaa. Karhu ei tiedä, että ihmisellä on kivääreitä ja helikoptereita. Että ihmisellä viime kädessä on ylivoima.

Mietin ammuttuja eläimiä ja vereen tahriintuneita turkkeja. Jokin tässä sotii oikeustajuani vastaan. Me ihmiset teemme jotain joka ei ole oikein, olen siitä varma. Ja mitä meidän pitäisi tehdä?

Olitko paikalla? Näitkö poliiseja, etsintäjoukkoja tai karhun? Lähetä kuvaa tai videota osoitteeseen [email protected].

Aamulehti.fi seuraa tilannetta.

 

Kun joku kaistapää täällä tarttuu aseeseen ja lahtaa joukon ihmisiä ja itsensä, halutaan metsästäjiltäkin kiireesti kerätä kaikki aseet pois. Hehän ovat vaarallisia. Kun sitten karhu eksyy liian lähelle (kaupunki)asutusta, heidät hälytetään äkkiä apuun. Miksi he lähtevät? Mikseivät he sulje kännykkäänsä? Mikseivät he sano, että ovat juoneet saunakaljan?

Mietin myös tuota taukoamatonta musiikin jytkettä, joka taas noin kolmen vuorokauden ajan kantautuu meille kilometrien päästä. Saisin varmaan rytmihäiriöitä jos asuisin lähempänä festivaalialuetta. Konemusiikin ystävien pitää saada kokea METSÄ, tuo ihmeellinen ja outo elementti. Eikö sitä nyt millään saisi huumeilla aikaan oman päänsä sisään kuka haluaa? Minäkin voisin vapaaehtoisesti luovuttaa omat panacodini hyvään tarkoitukseen. Taitaisi vielä olla tramalejakin jäljellä isännän polvileikkauksen jäljiltä.

Säästyisi tuolta mekkalalta paikkakunnan suurin erämaa-alue. Saisivat olla rauhassa linnunpojat ja peuranvasat. Luonnoneläinten ei tarvitsisi rikkoa käpäliään huumeruiskuissa. Mutta ei. Ihmisen täytyy. Ihmisen pitää saada. Ihmisellä on oikeus. Ihmisen kuuluu pitää hauskaa?

Onko se hauskaa? Pitääkö?