Miten ylipäätään on mahdollista, että täällä metsäisessä maassa asuu kansa, joka ei tunnu tajuavan luonnosta hömpäsenpöläystä?
 
Pari päivää sitten uutisoi jompikumpi rakkaista iltapäivälehdistämme, että oli löytynyt vallan valtavan lihava punatulkku. Havainnoitsija oli siitä tietenkin tohkeissaan lähettänyt kuvan lehteen. Saihan siitä jutunjuurta parempien sensaatioiden puutteessa. Päiviteltiin sitten, että miten onkin tirppa itsensä näin ylipainoiseksi saattanut. Millään en jaksanut tällä kertaa ryhtyä toimeen ja ottaa yhteyttä jollain konstilla toimitukseen.
 
Onneksi joku muu – vieläpä alan asiantuntija – jaksoi se tehdä. Tänään otsikko kuului: Pullea punatulkku onkin vakavasti sairas! Salmonellaahan se todennäköisesti sairastaa ja siksi ovat höyhenet kovin pörhöllään. Siitä syystä oli myös kovin ”rohkea”, eikä pelännyt kuvaajaa. Ylpeä lintujenruokkija saa nyt lähteä desinfioimaan lintulautaansa tai ainakin tarkkailemaan löytyykö useampia uhreja.
 
Jostain naistenlehdestä luin Turun eläinsuojeluvalvojan haastattelun. (Ne ovat usein kurjaa luettavaa, etenkin eläinten ystävälle, mutta luin kuitenkin). Hän kertoi, että löytöeläinkotiin raahattiin taas kerran pieni hirven vasa. Tuojat olivat löytäneet sen metsästä ja olleet kovin huolestuneita, koska se ei sinnikkäistä ruokkimisyrityksistä huolimatta suostunut syömään sille tarjottuja voikukan lehtiä.
 
Eikö peruskoulussa enää ole mitään biologiaan viittaavaa oppiainetta – minun lapsuudessani se oli luonnontieto – jossa edes alkeellisimmat perusjutut taottaisiin mukulien päähän? Pitäisikö lätkäistä tietoiskutarroja liikennelaitoksen bussien kylkiin? Tai kieltotauluja metsiin: Älä poimi hirviä!

.