Auringonkukat%20001-normal.jpg

 

…auringonkukaks’ silmissäin.”

Ihmeellistä kyllä, sain tällä kertaa tahtoni läpi. Ehkä tahtoni oli kyllin voimakas tai sitten osasin vedota asiani puolesta oikeilla argumenteilla.

Meille jäi keväisen sukupolvenvaihdoksen jälkeen peltoa noin kolmanneshehtaari. Se on kolmion muotoinen kiila aivan ikkunamme alla. Helpointa olisi ollut vuokrata se uudelle omistajalle. Siinä olisi luultavasti kasvanut ohraa tai jotain muuta EU:n armollisesti hyväksymää tukikelpoista viljelykasvia. Hyödyllistä, tuottavaa ja tylsää!

Minä taas ajattelin, että osa-aikaeläkeläinen saa kylvää peltotilkkuunsa mitä ikinä lystää ja juuri sitä. Pitkällisten ja uuvuttavien neuvottelujen jälkeen eteisen lattialle alkoi ilmestyä erikokoisia siemenpussukoita- ja nyssäköitä. Lopulta koitti sekin päivä, kun vanha ruosteinen kylvökone saapui traktorin perässä pellon päisteeseen ja siihen lastattiin ensin apulantaa, jotain super-yytä. (Ensi keväänä aion järjestää peltoon oikeaa lantaa, mutta ei puhuta siitä vielä.)

Auringonpistosta, lämpöhalvausta ja melanoomaa uhmaten kävellä lampsin koko kylvön ajan koneen perässä ja vahdin, että siemenet tosiaan menevät kolopyöriin (vai mitä ne ovat?) ja vakoon. Siemeniä kun oli vähän kaiken kokoisia ja mallisia, eikä säätöjä oikein saanut kohdalleen.

Niin sydämestäni toivon, ettei mikään vitsaus – kuukauden kuivuus, halla, raekuurot, heinäsirkat ja mitä niitä nyt onkaan – tule osaksemme, vaan siunaus olisi myötä! Kun nyt nousee päivä ja laskee päivä, niin kuin samaisessa laulussa, erinäisiä kertoja, niin pellolla pitäisi loistaa erilaisten riistakasvien, auringonkukkien, pellavan, hunajakukkien ja ties minkä kaunokaisten kirjo. Ja herneenpalkoja vielä vatsan täytteeksi!

Auringonkukan nimi ei ole auringonkukka siitä syystä, että se muistuttaa aurinkoa. (Tiesittekö tätä?) Sen nimi on auringonkukka, koska se palvoo aurinkoa ja kääntää itsensä aina sen suuntaan. Nämä suojattini ovat vasta noin vaaksan mittaisia, mutta ne osaavat sen taidon jo! Kasvusto pellolla taipuu itään, etelään ja länteen sitä mukaa kun päivä edistyy. Miltä se näyttääkään, kun ne kukkivat. Mykkänä katselen sitä ihmettä jo nyt!